8 Kasım 2013 Cuma

Uygur Türkleri Ve Akp

Uygur Türklerine en büyük darbeyi bugün AKP vurdu!

AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü tereddütsüz şekilde tanımaktadır ve desteklemektedir."

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komite Üyesi ve Tanıtım Bakanı Liu Qibao ve beraberindeki heyet, AK Parti'yi ziyaret etti

Çinli heyet, AK Parti Genel Merkezinde, AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu ve AK Parti Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz ile görüştü.

Çavuşoğlu görüşmede, Çin'in ekonomik kalkınmasıyla dünyada kıskanılacak konumda bulunduğunu ve Çin Komünist Partisi sayesinde siyasi istikrarı ve büyük ekonomik büyümeyi her boyutuyla yaşadığını söyledi.

AK Parti iktidarında Türkiye ve Çin ilişkilerinin her alanda geliştiğini, özellikle Çin'den gelen turizm ve kültürel alandaki işbirliği önerisinin son derece memnuniyet verici olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, her yıl Çin'de seyahat eden 80 milyon turistin yüzde 10'unun Türkiye'yi ziyaret etmesini sağlamak için çalışmalar yapılması gerektiğini anlattı.

Çavuşoğlu, Cumhuriyetin 90. yıl dönümünde, 29 Ekim 2013'te Marmaray'ın açılacağını anımsatarak, bu projenin sadece Türkiye için değil, kıtalar arasında da çok önemli olduğunu, Londra ile Pekin'in raylı sistemle birleştirileceğini kaydetti.

"Tarihi İpek Yolu'nu, tren yoluyla yeniden kuracağız. Projeyle Çin ile Türkiye işbiliği yapacaktır" diyen Çavuşoğlu, iki ülke firmalarının da üçüncü ülkelerde yaptıkları ortaklıkların çok iyi seviyelerde bulunduğunu, halklar arasındaki bağların da artırılması gerektiğini dile getirdi.

AK Parti ve Çin Komünist Partisi arasındaki ilişkilerin de artarak devam etmesine önem verdiklerini vurgulayan Çavuşoğlu, "Hiçbir parti ve iktidarın başarısı tesadüf değildir. Çin Komünist Partisi ve AK Parti kısa vadeli hedefler koymuyor, hedeflerine ulaşmak için de gayretli şekilde çalışıyor" dedi.

Çinli Bakan Liu Qibao'nun "Uygur Özerk" Bölgesine ilişkin meseleyi gündeme getirmesi üzerine, bu konudaki görüşlerini de ifade eden Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Elbette Türkiye Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü tereddütsüz şekilde tanımaktadır ve desteklemektedir. Biz, yanı başımızda Suriye'nin, Irak'ın da toprak bütünlüğünü güçlü şekilde destekliyoruz. Elbette Sincan, Doğu Türkistan bölgesinde problemler olabilir, ama iki ülkenin, iktidarın, bu konularda birbirine güvenerek, şeffaf şekilde bazı alanlarda işbirliği yapması gerekir. Özellikle insan hakları ve insani konularda işbirliği yaparsak bu tür sorunların en aza inmesine katkı sağlamış oluruz. Çin'in her bir bölgesinin kalkınması için gayretlerinin yanında Sincan bölgesinin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınması için, sizin de bahsettiğiniz, politikaları destekliyor, memnuniyetle karşılıyoruz."

Taraflar ikili ilişkilerin pekiştirilmesi, karşılıklı ticaret hacmi, ekonomik, kültürel, siyasi faaliyetlerin ivme kazanması konularında ortak görüş bildirdi.

Görüşmede, AK Parti Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, TBMM Çin Dostluk Grubu Başkanı ve Şanlıurfa Milletvekili Emin Önen, AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcıları Çağatay Kılıç ve Berat Çonkar da hazır bulundu.

Çin heyetinde ÇKP Medyadan Sorumu Başkan Yardımcısı Jiang JianGuo, ÇKP Dış İlişkiler Bakan Yardımcısı Li JinJun, Çin Kültür Bakan Yardımcısı Ding Wei ile Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara nezdindeki Büyükelçisi Xiaosheng GongNG da görüşmeye katıldı. | haber3.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder